En intensiv vecka

Det har varit en lång och intensiv vecka med nio timmars skola varje dag, varav sex practical. Vi har fortsatt på köttemat och ett tag kändes det som om jag aldrig lagat något annat... Och aldrig vill jag äta mer kött haha :P

Kött gör sig inte bra på bild, men då jag bara har pastrybilder kommer här vad jag gjort i veckan..

Pepparstek med pepparsås och potatiskaka


Kalvgryta med pilaff(?)ris


Rib med dragonsås och potatismos ;)

Vi fortsatte även på puff pastry-temat och idag gjorde vi en puff pastry med pastrykräm och frukt. Yummie :P Men veckan är inte slut än, fredag och lördag kvar med brödbak och eclairs. Är lite nervös inför eclairs, de är nämligen en av examenrätterna, dvs jag kan få dem som mitt "slutprov".. I teorin är det inte så svårt, de är några kakor fyllda med kaffekräm, kaffefondant och chokladpynt. Men med nervositet och tidspress kan mycket hända. Dessutom ska man göra tolv stycken lika stora och med exakt likadant mönster. Hm.. Vi får se hur det går på lördag. Det blir öva, öva, öva.


Sista puff pastryn på lääänge :P


Något liknande ska jag göra på lördag, men måste välja ett mönster.

Det är otroligt att det man tror ska vara svårt ofta är lätt och tvärtom. Idag gjorde vi omelett och pocherade ägg med ostsås och spenat. Mina pocherade ägg var mer en äggula med svans och omeletten gick sönder när jag skulle forma den i pannan... tack och lov tog läraren inga anteckningar idag :P

Det bästa med morgondagen är att mamma och Antonia kommer och hälsar på! Jag har aldrig varit ifrån någon av dem så här länge tidigare och längtar så otroligt mycket! <3

Stora kramar,
Alex

Nätlös

Sedan fredag morgon var jag utan internet och jag märkte hur beroende jag är av det! Musiken fungerar inte, jag kan inte kommunicera med människor hemifrån eller hälften av människorna härifrån, jag kan inte söka information eller läsa bloggar. Jag är lämnad ensam! Tack och lov varade det bara i två dygn :)

Därför ska jag ge er ett liten snabb genomgång vad som har hänt sedan fredags.

I fredags gjorde vi pear and almond cream puff pastry. Jag är inget fan av päron, men när de kokts i en kryddig syrup, ligger på en mumsig (och alkoholrik) mandelkräm och täcks av puff pastry är de helt okej :P Jag var väldigt missnöjd med min när den kom ut ur ugnen. Den hade inte rest sig så som många andras hade och jag var rädd för vad läraren skulle säga. Det var första gången vi hade denna chefen. Han var en äkta fransman, en äkta fransk arg kock. Han började skälla på oss från innan han släppte in oss i köket och fortsatte tills lektionen var slut. Han svor åt oss och kallade oss saker på franska (jag vet då min kompis är från Frankrike så hon förstod varje ord), så när det var min tur att bli bedömd var jag livrädd. Men han hade bara positiva saker att säga, så jag var sjukt lättad! Och förvånad för den delen.


Här är min fina lilla skapelse.

Efteråt tittade jag på bilderna av chefens pastry och den hade inte heller rest sig så mycket, så den kanske ska se ut så här.. Vem vet :P


Chefens pastry.

Vi gick ut till en drum and base club på fredag kväll och det var en ny upplevelse med helt nya människor. Men det var kul och inte lika mycket dricka som det vanligtvis är, så även lite skönt för plånboken :P

Lördag tillbringade jag med en lång promenad i Hyde Park. Solen sken och det var inte lika kallt som det har varit resten av veckan, så det var verkligen rätt plats att vara på (till och med ensam). Har man inget bättre för sig kan man alltid gå dit och strosa runt och kolla på alla glada människor. :)





Lite onödigt vetande:
Visste du att en puff pastry har 973 lager?
Nu vet du ;)

Stora kramar,
Alex

Lugnet före stormen

Igår hade vi två demonstrations och en practical. Vi började med pasta alfredo som vi också gjorde och därefter hade vi en demonstration om butchery och lamb racks, vilka vi ska göra imorgon.


Chef Erics Alfredo (fransk version). Min hade inte lika mycket sås....


Bä, bä, vita lamm, har du någon ull....
Så här såg han ut i början av lektionen.


Så här i slutet.

Idag är det Grand Opening på skolan, vilket innebär att vi är lediga. Och som den mysiga grupp vi är innebar det även pubbkväll igår och baksmälla idag :P Spenderade natten hemma hos Hils och sedan åt jag och Adel frukost på Giraffe innan vi gick en runda på Spitalfields market och blev uppiffade av tjejerna på Benefit.


Adel med sin älskade kopp te


Det är löjligt kul att prova glasögon :P

Nu ska jag tillbringa en lång och mysig dag med vatten, kakor, mat och serier :D
Imorgon börjar allvaret, det vill säga ett extremt tufft schema enda fram till slutexamen.

Stora kramar,
Alex

Recept lemon tart

Bara för att jag är så snäll (och för att den var så god att ni måste smaka den!) ska jag ge er receptet på Lemon tarten.

Du behöver:

Botten
200g  mjöl
100g  smör (kallt)
50g    ägg   (ca 1)
vaniljextrakt
5g     salt
5g     socker
10ml vatten

Lemon curd
180g    ägg
150g    socker
1         citron, zest
3         citroner, juice (ca 120ml)
30g     smör

Dekoration
1          citron
150g    socker
150ml  vatten

Maräng
120g    äggvitor
240g    socker
70g      vatten

1. Sätt ugnen på 180*C

2. Botten
Sikta mjölet och blanda med salt och socker.
Dela smöret i mindre delar och blanda med mjölet. När det är ganska fint, gnugga mellan händerna tills det liknar sand.
Mixa ägg, vatten och vanilj i en liten bunke.
Gör ett hål i mitten av mjölblandningen och tillsätt äggen. Blanda tills den precis blir en deg.
Knåda 2-3 gånger (Absolut inte mer! Då blir degen för elastisk och kommer att krympa i ugnen)
Platta ut den på en liten plåt eller tallrik, täck med plastfolie och låt vila i kylen i 15-20 minuter.

3. Medan degen vilar kan du förbereda citronkrämen och dekorationen
Pressa citronerna och riv zesten av en.
Riv av skalet från citronerna med en potatisskalare. Om det är vitt kvar på skalet, ta bort det! Det är beskt.
Skär dem i tunna, jämna strimlor. (Det är viktigt att alla är lika långa och gärna lika tunna)
Lägg alla dina strimlor i en kastrull och täck precis med vatten.
När vattnet kokar, silar du bort vattnet och häller på nytt. Detta gör du tre gånger. (För att få bort bestskheten)

4. Dekoration
Lägg vattnet, sockret och citronstrimlorna i en kastrull och låt sjuda tills citronen är mjuk och lite genomskinlig. Och god.
Det kommer att ta lång tid, så låt sjuda medan du gör resten av tarten.

5. Tillbaka till botten
Mjöla en arbetsbänk och ta ut degen ur kylen.
Det är viktigt att du inte arbetar degen, så tryck väldigt snabbt ihop den till en boll och kavla ut den så att den är rund och 4 mm tjock. Jämntjock över hela!
Se till att hela tiden har en mjölad arbetsyta så att degen inte fastnar.
Nagga.
Lyft degen till pajformen och se till att den kommer hela vägen ner i kanterna.
För att undvika fingeravtryck kan du ta en bit överbliven deg, rulla den till en boll, och trycka med den.
Utan att ta bort degen som hänger över kanterna, sätter du in formen i kylen och låter degen vila i 5-10min.

6. Förberedelser
Städa!
Lägg 4-5 bitar av platsfolie över varandra på bänken.

7. Grädda botten
Ta ut botten ur kylen och ta av överbliven deg genom att rulla med kaveln över kanterna.
Tryck upp kanterna lite (de kan komma att krympa i ugnen och vi vill få plats med fyllning)
Nagga botten.
Täck botten och kanterna med platsfoliet och fyll med torkade bönor. Det är viktigt att de är hela vägen upp på kanterna!
Grädda i 25-35 minuter tills kanterna är lite gyllene.

8. Lemon curd
Lägg citronjuice, zest och socker i en stor, helst rundbottnad, bunke över vattenbad på medelvärme.
Rör med en slickepott. Sockret ska lösas upp och vätskan ska inte vara varmare än fingervärme.
Vispa ägg i en liten bunke och tillsätt i citronen när sockret är upplöst.
Rör en liten stund och sila sedan vätskan.
Häll tillbaka den i samma bunke igen och fortsätt röra över vattenbad.
När den har konsistensen av en kräm tar du bunken från värmen och tillsätter smör i små tärningar.
Blanda tills smöret smält och krämen är fin.
Häll krämen på en plåt eller tallrik för att svalna. Plasta och in i kylen.

9. Botten
Ungefär nu borde botten vara klar u ugnen. Du tar då ut bönorna och sätter in igen i 5-10min.
Botten ska inte vara degig utan lite krispig. Behöver inte nödvändigt ha färg.
Se till att kanterna inte bränns!
Låt svalna.

10. Maräng
Lägg sockret i en kastrull och häll på vatten så att det nästan täcker. Blanda runt.
Ha plattan på lite varmare än medel och låt sockret koka.
När det precis börjat koka börjar du vispa dina äggvitor (gärna i kitchen aid)
Sockret ska bli 119*C och äggvitorna ska ha fasta toppar.
Förbered en spritspåse med en delad topp.
När sockret nått 119*C häller du långsamt i den i äggen (som fortfarande vispar på ganska hög hastighet)
Låt sockret rinna på kanten och inte i vispen.
Fortsätt vispa även efter allt socker är i. Blandningen måste svalna.

11. Paj!
Medan marängen svalnar kan du fylla pajskalet med lemon curden.
Använd all kräm! Du har inte för mycket.

12. Spritsning
Fyll din spritspåse med marängen och håll den så att den delade sidan är uppåt.
Börja med en rad i mitten och spritsa som ett upp och nervänt V, en rad i taget.
När den raden är klar vänder du pajen och gör en rad i motsatt riktning. Fortsätt likadant tills hela pajen är fylld.
Var noga med att täcka lemoncurden.
Nu färgar du topparna med en blow torch. För den snabbt fram och tillbaka snabbt, bränns lätt.

13. Dekoration
Ta juliennen ur syrupen och torka snabbt på papper.
Dekorera lite fint över hela pajen.

14. ÄT!! :D


Helgbilder









Lemon tart

Min lilla lemon tart.
Min fina lilla lemon tart.
Min piping var nära perfekt enligt chefen! Det är stort! Det innebär att jag har möjligheten att kunna bli riktigt duktig på det, på dekorera kakor och tårtor.




Tur att marängen täckte min väldigt spruckna botten haha :P

Imorgon är det äppelkaka :D

Stora kramar,
Alex

Puff pastry

Puff pastry är svårt, mycket svårt. Det är så många saker som kan gå fel. Tanken är att man ska vika in smör i en deg och sedan rulla ut den, vika, rulla osv. för att få många fina lager och en hög bakelse. Degen kan för det första gå fel, sedan måste degen vila efter varje gång man gjort ett steg. Smöret måste vara samma temperatur som degen och absolut inte för kall. (Försök rulla ut iskallt smör inuti en deg utan att degen ska spricka...) Du måste hela tiden rulla degen jämnt och vika jämnt för annars reser den sig öjämnt. Om du har fyllning i måste du se till att kanterna runt ryllningen är rejält "fästa" så att fyllningen inte rinner ut och förstör resultatet.Utan! att trycka för hårt, för då kanske den inte reser sig tillräckligt högt. Du ska pensla med äggblandning för att få en vacker gyllene färg på toppen, men absolut inte på sidorna för då reser den sig inte! När du beskär dem får du inte trycka för hårt, för då mosas lagren. Och ännu en gång, degen måste få vila mellan varje rullning, annars blir det ingen puff pastry i slutet. Har jag glömt något... Kan ha gjort hahaha :P

Om man tänker på allt som kunde ha gått fel är jag väldigt nöjd med min. Gjorde fyra stycken cheese sticks (puff pastry med en ostsås som fyllning). De fick väldigt fin färg, var mycket höga och fina. De var lite ojämna och enligt chef Eric lite råa i mitten. Men alla i klassen berömde dem och ville byta mohaha, så jag är nöjd :D Många andra hade stenhårda, icke-resta kakor, eller där fyllningen runnit ut. Nästa gång ska jag dock ha ögonen öppna för vilket betyg jag får för jag är väldigt nyfiken!

Jag serverade den bästa till Chef, och två andra åt vi upp i skolan, så jag kunde bara ta bild av den sämsta, men det ger er en bild av vad jag gjorde idag hahah :P (Den är delad på mitten!)



Stora kramar,
Alex

Alex's London

Mitt namn är Alexandra och jag ska i nio månader leva och studera i den fantastiska staden London. Här skriver jag om vad jag gör och vad som händer.

RSS 2.0