Bakis, på en tisdag?!

Jo, så illa är det. I alla fall för Hilary och Ahmed. Efter skolan igår bestämde sig klassen för att gå ut och ta några öl tillsammas. Det slutade med att vi tog "några" öl mellan fyra och elva... Men det var roligt eftersom vi trots att vi gått i samma klass i en vecka, fortfarande inte visste vad alla hette. Det gör jag visserligen inte nu heller, men jag har en bättre bild av vem alla är och vad de önskar av framtiden. Förvånande var att många ville öppna sin egen skola, andra ville öppna en restaurang som skulle få michelinstjärnor, några ville helt enkelt bli kock och andra hade absolut ingen aning - så länge de får arbeta med mat.

Idag fick vi lära oss hemligheten bakom riktigt bra såser och buljonger. Trots att själva "rätterna" vi får göra nu i början inte är helt fantastiskt roliga och utmanande, är det väldigt kul att höra hur man ska göra för att undvika fel och få dem så smakrika som det går. Det finns inte en lektion där jag inte lär mig något nytt - och jag älskar det!

Jag tänkte börja dela med mig av några recept och tips som jag får lära mig och börjar med något mycket enkelt och grundligt. Sauce Béchamel.

Sauce Béchamel
White Roux
40g smör
40g mjöl

Infusion
500ml mjölk
1/2 lök med två nejlikor
1 bouqet garni (en 1 dm lång bit av ett brett "purjolöksskinn" som lindar in med lite timjan, lagerblad, persilja och selleri)
En knivsudd muskotnöt

2 kastruller
1 skål med iskallt vatten (katrullens botten ska rymmas)
1 sil

Sauce Bechamel består av två delar, en roux på lika delar smör och mjöl, och en infusion, eller en smaksatt mjölk ;)
Du behöver två kastruller. I den första värmer du upp mjölk, lök med nejlika och en bouqet garni. Smaksätt med muskotnöt, lite salt och lite peppar. (du kan lägga i mer senare) Låt sjuda i 2-3 minuter och ta sedan av värmen.

I den andra kastrullen smälter du smöret och tar sedan av kastrullen från plattan. Häll i mjölet under konstant vispning. Den ska inte få färg, men bli en deg.

För att förhindra att såsen får klumpar är det viktigt att se till att mjölken är varm och att rouxen är kall. Därför stoppar du kastrullen i en skål med iskallt vatten och låter den kallna i 1-2 minuter. Sedan tar du upp den, torkar botten och ställer tillbaka den på spisen.

Nu silar du mjölken och ställer tillbaka den på värmen. Det är viktigt att den är varm innan du fortsätter.

På låg värme börjar du hälla i lite av mjölken och vispar tills den blivit en len och fin smet. Då häller du i lite till och vispar tills den är jämn. Fortsätt tills den är rinnande på du kan hälla i alla mjölk och vispa ihop. Nu ska du låta såsen puttra i några minuter vilket är väldigt viktigt av två anledningar. För det första för att den tjocknar. För det andra för att få bort mjölsmaken. Smaka av och smaksätt efter smak. Njut!

Så. Det var mitt första försök till recept på bloggen. Säg gärna till om det är något jag missat eller om jag borde ändra något. Roligare recept kommer ;P

Stora kramar,
Alex


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Alex's London

Mitt namn är Alexandra och jag ska i nio månader leva och studera i den fantastiska staden London. Här skriver jag om vad jag gör och vad som händer.

RSS 2.0